Hvordan lage fermentert surkål (saurkraut)

 

Kål er en grønnsak jeg ofte ikke vet hva jeg skal gjøre med også er jo de fleste kålhoder så store. Når skal man liksom få spist opp hele den? Løsningen er å fermentere den. Da holder den seg i månedsvis.  Å lage sin egen surkål er både enkelt, godt og veldig sunt! Forskning viser at det å spise fermentert mat kan ha flere helsefordeler (1). Alt man trenger er kål, salt og et glass eller fermenteringskrukke.

Til 1 liter surkål trenger du

  • 1 medium kålhode. Det er anbefalt å bruke økologisk, siden man er helt avhengig av melkesyrebakteriene som finnes i kålen. Har du mulighet til å kjøpe fra en mindre produsent så gjør det! Bor du i Oslo kan du stikke innom Mølleren Sylvia. Alternativt kan man handle gjennom Kooperativet, som har flere avdelinger i landet. Eller handle på http://www.dyrket.no, som forhandler varer rett fra bonden til forbruker.
  • 1 litersglass.  Norgesglass er fine å bruke. Ellers bruker jeg alt av glasskrukker. Unngå å bruke krukker av metall.
  • 1-2 SS Salt. Unngå salt med antiklumpemiddel. Maldonsalt fungerer utmerket.
  • Kniv, skjærefjøl og en stor bolle! 

Slik gjør du:

  1. Ta av et av ytterste kålbladene. Legg til side. Det skal vi bruke til å lage et lokk over surkålen helt til slutt.
  2. Del kålen i 2. Skjær ut det hardeste midtpartiet, som vist på bilde under.
  3. Skjær kålen i tynnes strimler og legg den over i en bolle
  4. Tilsett salt. Jeg bruker ca. 1 SS salt til 1/2 kålhode. Kna så kålen med hendene til saften begynner å sive ut og kålen blir blank og klapper sammen. Jo, lengre du knar, jo mer saft siver ut. Dette tar fort en 10 minutter med knaing. Om man ønsker kan man nå tilsette en spiseskje karve eller einebær, men man også lage uten krydder.
  5. Stapp kålen i glasset. Fyll på med kål og bruk hånden eller en kålstapper til å presse kålen så godt ned at saften fra dekker kålen helt. Fortsett med dette til glasset er nesten fulltsurkål2
  6. Legg kålbladet på toppen av surkålen og pres ned, slik at hele kålbladet er dekket av saften. Sett gjerne et glass eller noe mellom kålen og lokket, slik at du er sikker på at saften dekker kålen. For hvis kålen blir stående uten å være dekket av saft, mugner den fort og da blir det ingen surkål! Sett lokket løst på, slik at luft kan komme inn og ut.

Surkål4

 

La surkålen stå i romtemperatur i en 2-3 ukers tid, før du flytter den over til kjøleskapet. Den er da klar til å spises, men den vil fortsette å fermentere i kjøleskapet og bli enda bedre etter noen måneder.

Lykke til!

 

 

 

One thought on “Hvordan lage fermentert surkål (saurkraut)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s