Hvordan lage bivokspapir/beeswrap hjemme

Beeswrap eller bivokspapir på norsk er en fin erstatning for plastfolie og kan brukes både over den halvfulle salatbollen, den halvspiste løken eller til å pakke inn ost i. Kort sagt kan det i stor grad erstatte der vi i dag bruker plastikkposer og plastfolie. Man trenger ikke søke langt om lenge for å finne forhandlere av beeswrap på nettet, men jeg synes det er mye hyggeligere å lage det hjemme! Da har man større frihet til å velge fine og lekre stoffer. I tillegg er det jo en kjempefin sosial aktivitet!

Hva du trenger for å lage 12 medium (20 x 30) beeswrap

 • Stoff av eget ønske. Dra på loppemarked å kjøp eller bruk rester av gammelt sengetøy/annet stoff
 • 300g bivoks. Det eneste anbefalte stedet å kjøpe dette er Honningsentralen (www.honning.no)
 • 30g Harpiks/Kvae. Jeg har kjøpt på e-bay. Det er flere fra Portugal og Polen som selger, og det er jo ønskelig med kortest mulig transport for varen.
 • Gryte med ører. Bruk gjerne en det ikke er så farlig med, for det kommer til å komme bivoks på denne. Bivoks kan være ganske vanskelig å vaske av utstyr og derfor lønner det seg å ha eget utstyr til dette. Har du ingen ekstra gryte å bruke? Gå på loppemarked, der kan du få deg en til 20 kroner! Om du ikke har mulighet til det eller ønsker å drasse i havn enda flere gryter? Da er det fullt mulig å vaske den, men det krever kokende vann og godt med tid.
 • Smeltekar. Jeg bruker et syltetøyglass til dette
 • Ståltråd 40 cm Til å feste smeltekaret til gryten, slik at det ikke tipper overende.
 • Pensel. Til å smøre ut bivoks/harpiks-blandingen på stoffet.
 • Stekebrett. Det er også lurt å bruke et som det ikke er så farlig med. Siden stekebrettet også kan være vanskelig å få ordentlig ren. Man kan også bruke bakepapir, men selv foretrekker jeg å lage uten! Har man ikke noe stekebrett til overs kan man alltids kjøpe på et loppemarked for en 20 kroning.
 • Klessnor og klyper. Til å henge opp bivokspapiret.

 

Slik gjør du det:

 1. Fyll vann i gryta. Fyll gryta så full at det dekker minst 3/4 av glasset.
 2. Plasser smeltekaret i gryta. Dette er lurt å gjøre før man koker opp vannet, for det kan fort bli litt søl med vannet og det er lite koselig med masse kokende vann over seg.
 3. Fest smeltekaret med ståltråd til gryteørene. Dette kan fort bli litt knotete, men prøv så godt det er mulig å få ståltråden lik på begge sider. Først binder du ståltråden i en halvsirkel rundt glassets øvre del. Dra så den ene enden av ståltråden ned og igjennom det ene gryteøret. Den andre enden trekker du bare over, for så å tvinne de to endene sammen. Gjør det samme på andre siden, slik som vist på bildet. IMG_0027
 4. Kok opp vannet. Bruk lokk.
 5. Fyll smeltekaret med bivoks. La den smelte og tilsett gradvis mer når den smelter.
 6. Sett på stekovnen på 180 grader
 7. Tilsett harpiks. Den bruker nok litt tid på å smelte. Ofte legger harpiksen seg som en seig klump på bunnen. Pass på å rør det godt ut før man påfører blandingen på stoffet.
 8. Klipp ut stoff. Om du ikke har gjort dette fra før, er det fint å gjøre dette mens bivoksen/harpiksen smelter. Det er greit å ha gjort dette klart før man begynner
 9. Legg stoffbitene på stekebrettetIMG_0023
 10. Dypp penselen i blandingen og smør på! Pass på at det blir passe mengde, slik at alt stoff blir dekket. Om noe av blandingen stivner, så gjør det ingenting. Vi skal nemlig varme det i stekovnen. Det kan være lurt å la penselen hvile i det varme vannet i mellom hvert bivokspapir, slik at den ikke blir stiv og derav vanskelig å jobbe med.
 11. Sett bivokspapiret inn i ovnen og la det smelte i 1-3 minutter.IMG_0033
 12. Ta bivokspapiret ut og heng det opp på en snor til tørk. Når det er avkjølt er det ferdig og klart til bruk!IMG_0021

Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s