Hvordan lage en kombucha SCOBY?

Det er faktisk ikke så lenge siden jeg smakte kombucha for første gang og jeg ble HELT frelst. Til dere som ikke har prøvd det – gjør det! Kombucha i butikk er dyrt, spesielt om man drikker det mye. Nå prøve jeg å begrense drikkingen til helgene, siden jeg tror det tross alt ikke er veldig bra for tennene om man drikker det hver dag. Men jeg tenkte uansett at jeg skulle være litt sparsom å lage min egen!

For å lage kombucha trenger man en såkaldt kombucha SCOBY, som står for symbiotic culture of bacteria and yeast. Vi går for SCOBY, det høres mye hyggeligere ut. Bakterier og gjær, kan det være noe bra å få i seg? Sannheten er at bakteriene som finnes i kombuchaen – melkesyrebakteriene, er en del av vår naturlige tarmflora. De er ikke bare viktige for fordøyelsen vår, men det er funnet ut at tarmfloraen vår påvirker andre deler av kroppen i stor grad. Nå er jeg ingen lege, men forskning viser til at en sunn tarmflora kan beskytte mot en rekke plager.

Men så da, om man så vil lage kombucha, hvordan skal man få tak i denne SCOBYen? Det finnes flere som stadig gir bort eller selger. Men nå skal jeg vise dere hvordan man kan lage en helt bra bunnen! Enkelt, godt og veldig sunt!

Til 1 SCOBY trenger du:

 • 3-4 poser økologisk grønn eller svart te. Det er best å bruke uten smak, men om du bare har annet, vil det trolig også fungere.
 • 2 dl Kombucha. Det er best å bruke uten smak, men om du bare har annet, vil det trolig også fungere.
 • 6 dl vann 
 • Et 1 liters norgesglass eller lignende
 • God tid. Ønsker du deg 5 liter kombucha ferdig før neste uke, er du nesten nødt til å gå i butikken og kjøpe den. Det tar ca 3-4 uker å lage en SCOBY fra bunnen.
 • 1 dl økologisk/uraffinert sukker. Jeg har brukt vanlig dansukker og det fungerte, men bakteriene trives bedre om de får uraffinert. Husk at den “vanlig” sukkeren til dansukker blir produsert av sukkerroer, mens annet sukker ofte er produsert i sørlige deler av verden. Det er dessverre stor utnyttelse av både mennesker og miljø innen denne bransjen. Derfor bør du sørge for å kjøpe fairtrade og økologisk.

Hvordan du gjør det:

 1. Kok opp 6 dl vann. 
 2. Rør inn sukkeret i vannet. 
 3. Tilsett sukkervann og te i et stort glass. Bruk gjerne norgesglass
 4. La teen trekke til ønsket styrke. Jo, lengre du lar den trekke, jo, sterkere blir teen. For å lage SCOBYen holder det å la den trekke 5-10 minutter.
 5. Avkjøl teen til romtemperatur
 6. Tilsett kombuchaen
 7. Legg et papir eller kjøkkenhåndkle over glasset, slik at ingenting kommer ned i glasset
 8. La stå i 3-4 uker i romtemperatur, helst mørkt. Etterhvert vil det danne seg en geléaktig klump på toppen av glasset. Dette er SCOBYEN. La den bli 0,5-1 cm tykk før den er ferdig og kan brukes til å lage flere runder med kombucha!
IMG_1545

Lykke til!

8 thoughts on “Hvordan lage en kombucha SCOBY?

 1. Marijana Krajina says:

  Hei,
  Hva gjør man med den fermenterte vesken/teen som den første scobyen er laget i? Har man samtidig laget sin første kombuchaen?
  Mvh
  Marijana

  Like

  • Marte Olsen says:

   Jeg har brukt denne som starter for en ny batch med kombucha. Jeg synes den blir litt for syrlig til å drikkes. Ellers fungerer den ypperlig som væske for scoobyhotell.

   Like

  • Linda says:

   Hei lagde denne i dag etter oppskriften din. Men, så smakte jeg på kombuchaen jeg kjøpte på iLife i dag. Så var det naturlig kullsyre i den. Blandet to dl.i seks dl.te med sukker. Men, funker det selv om det er kullsyre i de to dl.kombucha? Må man bruke kombucha uten kullsyre? Eller har det ingenting å si? Takk for svar og god sommer:)

   Like

   • Marte Olsen says:

    Det har ingenting å si. Kullsyre dannes naturlig i kombucha som et resultat av celleåndingen til melkesyrebakteriene. Kullsyre er jo egentlig bare CO2.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s