Miljøtips: Si nei til engangsartikler

Havene våre fylles stadig opp mer med plast. I følge Greenpeace blir øker mengden plastikk i havet med 12 milloner tonn hvert år.  Til sammenligning veier en semitrailer ca. 36 tonn, det betyr at mengden plastikk som entrer havet er lik vekten av 333333 semitrailere. Det er vanskelig å forestille seg hvor mye det faktisk er, men om vi ser bilder fra strender rundt om i verden, er det ikke vanskelig å tro på. Det sies at om vi fortsetter i tempoet vi gjør, vil det være mer plastikk enn fisk i havet i 2050.

Men hvor kommer egentlig all denne plastikken fra? En av de store synderne er engangsartikler som flasker, plastikk poser, sugerør. Norge er generelt veldig flinke på å resirkulere eller forbrenne plast og vi bidrar global sett svært lite til plastforurensingen. Men det betyr ikke at vi bare skal fortsette som før. Visste du at i løpet av et år rydder Oslo kommune 750 tonn med søppel? Det er ganske store mengder søppel, som egentlig skulle vært kastet og resirkulert/forbrent. Det er ikke utenkelig at noe av søppelet vi kaster på bakken ender opp i avløpssystemet og senere i innsjøer eller havet. Et av problemene i mange av verdens land er at det ikke finnes muligheter for resirkulering eller forbrenning, dermed ender store deler av søppelet opp på søppeldynger. Derfra er det kort vei ut i havene. Landene som topper listen over plastforurensingen er Kina, Indonesia, Fillipinene, Vietnam og Srilanka. Plastforurensingen kommer først og fremst fra engangsartikler, og i følge Greenpeace er det Nestlé, Coca Cola og Pepsi som står bak emballasjen som forurenser mest. Da sier det seg nesten selv at store deler av plastforurensingen kunne vært drastisk redusert om man kuttet ut engangsartikler.

5 tips for å redusere plastforurensingen

  1. Si klart nei til engangsartikler! Skaffe deg egne sugerør, gaffel, kniv og skje og ha med når du er ute på farten. Har du tid, sett deg ned og spis/drikk på stedet, da unngår du å måtte bruke engangskopp/bestikk.
  2. Ta med deg gjenbrukbar kaffekopp, drikkeflaske og handlenett når du er ute. Fyll opp med vann før du går hjemmefra. Vann fra springen er både sunnere for deg og bedre for miljøet enn å kjøpe brus/juice.
  3. Handle emballasjefritt. Handle hos butikker som tilbyr emballasjefrie varer (Mølleren Sylvia, dyrket.no, kooperativet, ekte vare, bondens marked eller handle rett fra bonden)
  4. Rydd en strand. Hver vår blir det arrangert rydd-en-strand-dag. Bli gjerne med på denne eller rydd en strand på eget initiativ.
  5. Si i fra til produsentene at du ønsker emballasjefrie varer! Det hjelper å si ifra. Send gjerne en klage til Nestlé, Coca Cola, Pepsi eller andre produsenter, om at de må endre praksisen!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s