Slå et slag for høna – lag hønecurry

Nordmenn spiser masse egg, ca 12,5 kg i året i følge matprat. Dette tilsvarer 190-225 egg per person. For at vi skal få dekket vårt behov for egg, så må det et større antall høner til. En høne verper i gjennomsnitt 58 uker, fra de er 20-78 uker i følge prior. Men hva skjer med høna når hun ikke lengre verper? Da er det takk og farvel og siden de færreste av oss faktisk spiser høne, så havner bare en liten del av dem i butikken. Mange av oss husker sikkert dokumentaren til FBI om høna i januar i fjor. Det er for meg helt absurd at vi kaster et fint brukelig mat, når så mange mennesker i verden sulter. Det er bare ikke greit! Men om flere av oss kjøper høne og lager mat av de, da vil kanskje færre ende opp som avfall. Slå et slag for høna og lag en curry med høne! Jeg kan love at det smaker nesten akkurat det samme som curry med kylling.

Hvorfor bør du spise høne?

  • Det er billig! Ofte koster det under 30 kroner kiloen. Det er mye mat for pengene!
  • Du hindrer at helt fin mat blir kastet.
  • Det er veldig godt

Du trenger: 

  • Rød currypasta. Kjøp på butikken eller lag selv
  • Kokosmelk. Velg gjerne en økologisk variant, selv brukte jeg denne Go-Tan uten at det var noen spesiell grunn til det.
  • Kokt høne. Du kan selvfølgelig også bruke kylling, om du ikke har kokt høne tilgjengelig. Det er også mulig å bruke rå høne til denne, men da må curryen koke i 2-3 timer.
  • Løk, vårløk, purre. Eller en annen løksort du skulle ha liggende.
  • Hvitløk. 
  • (Chilli). Jeg setter denne i parentes siden det allerede er chilli i currypastaen.
  • Grønnsaker etter eget ønske. Bruk gjerne paprika, erteaubergine, gulrot. IMG_1473

Slik gjør du:

  1. Sett på vann til  koke ris
  2. Hakk løk, chilli og hvitløk. 
  3. Skjær opp høna i terninger etter ønsket størrelse, om du bruker ferdig kokt høne.
  4. Når vannet til risen koker, tilsett ris ca 0,5 dl per person er bra. La risen koke under lokk, på svak varme til den er ferdig. Ulike typer ris trenger ulik koketid. Fullkornsris bruker lengre tid enn den “vanlige” risen.
  5. Stek de tre ingrediensene i en stekepanne til løken er gyllen. IMG_1474.JPG
  6. Tilsett kjøttet og bland godt.
  7. Tilsett 2 ss currypasta og bland godt IMG_1479.JPG
  8. Tilsett 1 boks kokosmelk
  9. La koke i 10-40 minutter (enda lengre om du har rå høne). Jo lengre du lar den koke jo mer smak får den. Men har du dårlig tid, så er den fullt spiselig med kortere koketid! IMG_1482.JPG
  10. Nyt maten!

IMG_1488.JPG

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s