Hvordan lage hjemmelaget “brus” – nesten uten sukker!

Å lage sin egne brus er veldig enkelt, lite tidkrevende og veldig billig! Som mye annet fermentert drikke er vannkefiren basert på vannkefirkorn, som er en form for symbiose mellom bakterier og sopp. De ser ut som hvite krystaller. Kefirkornene gjør om sukker til blant annet kullsyre. Derfor vil drikken inneholde lite sukker, selv om oppskriften gir inntrykk av at dette er en sukkerdrikk. Dermed er vannkefir MYE sunnere enn brus, samtidig som det smaker mye bedre!

Hva du trenger:

 • Vannkefir korn. Kefirkornene formerer seg og derfor er det mulig at mange som allerede har kefirkorn har noen til overs. Spør på Facebook-gruppen “fermentering” om noen har til overs!
 • Vann. Fra springen fungerer utmerket
 • Sukker. Kefirkornene liker seg best med uraffinert sukker. Jeg pleier å kjøpe helios økologisk rørsukker, men om du har andre alternativer tilgjengelig, så fungerer det også. Det eneste man ikke burde bruke er honning.
 • Bær, juice eller annet å smaksette drikken med.

 

Slik gjør du:

 1. Bland ut ca. 2 ss sukker i 1 liter vann.
 2. Tilsett sukkervannet til kefirkornene IMG_1561
 3. La stå i 1 – 2 døgn i romperatur med tilgang til luft.
 4. Sil av kefirkornene. Det er anbefalt å bruke en av tre/bambus og ikke metall. Jeg bruker forøvrig metall for øyeblikket, fordi det er det jeg har tilgjengelig og det fungerer helt fint.
 5. Vil du ha mer vannkefir, gjentar du nå fra steg 1 og tilsetter sukkervann til kefirkornene.
 6. Tilsett den fermenterte væsken i et nytt glass. Dette glasset må være helt tett.
 7. Tilsett ønsket smak til væsken. Bruk gjerne 1 dl friske eller frosne bær. Jeg kan på det sterkeste anbefale bringebær eller jordbær (jordbær er kjent for i gi MASSE deilig kullsyre). Eventuelt er det ganske alright å bruke ingefær og sitron. Kutt ingefæren (ca. en tommelstørrelse) og en halv sitron i biter og la stå. Eventuelt kan du også tilsette 1 dl juice. Jeg har prøvd litt diverse og kan absolutt anbefale ananas og tropisk blanding. Appelsinjuice synes jeg ga drikken en litt for bitter smak. IMG_1562
 8. Skru igjen glasset og la stå ca. 1 døgn. Da skal det ha blitt dannet en del kullsyre. Er du en av dem som foretrekker drikke uten kullsyre? La vær å skru igjen glasset!
 9. Den er nå klar til å drikkes. Jeg pleier å helle drikken over på tette flasker etter dette og lar den stå i kjøleskapet. Men det er helt valgfritt å drikke den som den er! Flaskene er kjøpt på IKEA (husker ikke eksakt pris, men under 50,- pr flaske). Her har jeg laget to varianter, en med ingefær og sitron og en med bringebær. Jo, lengre du lar flaskene stå jo mer kullsyre vil oppstå og drikken vil få en mer utpreget gjærsmak. IMG_1605.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s