Hvor kan du kjøpe mat “rett fra bonden”?

Det er mange grunner til å handle direkte fra bonden, eller så direkte fra bonden man kan. En av grunnene er den kjeve fordeling mellom forbrukerpris og bondens andel av den. Bildet under er et perfekt eksempel på hvorfor det er nødvendig å snu trenden.

Bonde-forbruker.jpg

Bonden i Norge, får i dag rett over 20% av det vi betaler for melka. Hvor blir så de siste 70-80 prosentene av? Jo,  mesteparten havner inn i dagligvarekjedene. For meg er dette så feil som det kan bli.  Nå vet ikke jeg eksakt hvordan forholdet mellom forbrukerpris og bondens andel er for andre produkter, men det er nok ikke helt på jordet og tenke at forholdet ligner. Jeg vet blant annet at en grisebonde fikk 16,- kroner per kilo i 2015, mens man i butikken betaler langt mer! Når jeg kjøper grisekjøtt rett fra bonden betaler jeg 100,- per kilo. Dette er da ferdig partert, så kiloprisen til bonden blir litt mindre, men fortsatt milevis over det de får når de leverer til Nortura. Kjenner du en bonde? Ta kontakt og hør om de har mulighet til å selge deg kjøtt!

Om man ønsker å kjøpe melk rett fra bonden er noen spesielle regler. Det er nemlig ikke er lov for bonden å selge upasteurisert melk direkte til forbruker, når det pærer preg av jevnlig salg. Upasteurisert melk kan inneholde bakterier som kan være skadelig for mennesker med dårlig immunforsvar, samt gravide. Men det som er lov, er tilfeldig salg av melk rett fra tanken. Det betyr at om du kjenner en melkebonde, så spør, om du kan komme og kjøpe noen liter. Selv om det i bunn og grunn ikke er farlig for “Ola Nordmann” å drikke upasteurisert melk, så lønner seg deg allikevel å pasteurisere den, om man ønsker lengre holdbarhetstid på melken. Jeg lager ofte yoghurt, og jeg har merket meg at den holder seg svært mye bedre om den er pasteurisert. Så, om du har mulighet, ta kontakt med en bonde og kjøp litt melk. Det å kjøpe grønnsaker fra bonden er heldigvis mindre problematisk. Kjenner du en grønnsaksbonde, ta kontakt og hør om de kan selge noe til deg direkte!

Men de fleste av oss kjenner kanskje ingen bonde? Hvor kan man da få tak i varer “rett fra bonden”? Det er mange mulighet og uansett hvor du bor i landet er det mulig! I Oslo er flere uavhengige butikker som tilbyr mat direkte fra bonden. I Oslo er det også mulig å handle på http://www.dyrket.no, de tilbyr hjemkjørt, emballasjefri (så godt som det er mulig) og mat rett fra bonden. Det er også flere andelsgårder rundt om i landet. Min kunnskap om slike er dessverre begrenset til Østlandet, men sjekk litt rundt der du bor, så er store muligheter for at det finnes. I 2017 er det også blitt opprettet flere “REKO-ringer” rundt om i landet. En REKO-ring er en mulighet til å handle direkte fra bonden annenhver uke. Da legger bøndene ut hva de har å selge på en Facebook-gruppe og forbrukeren bestiller det de ønsker. Deretter møtes partene til angitt tid og varer/penger blir utvekslet. Sist, men ikke minst har vi Kooperativet, som jeg vet har avdelinger i Oslo og Akerhus, her er det mulig  å bestille grønnsakspose og meieri/kjøtt annenhver uke. Du kan også sjekke ut Facebooksiden: rett fra gården. 

Liste over butikker, gårder, markeder og annet som tilbyr mat dirkete fra bonden

Hele landet

 • Bondens marked

Oslo 

 • Mølleren sylvia (Ligger like ved Edderkoppen)
 • Ekte vare (Sagene)
 • Kooperativet avd Oslo
 • Dyrket.no
 • Andelsgård: Virgernes

Akershus

 • REKO-ring Årnes
 • REKO-ring Lillestrøm
 • REKO-ring Sandvika
 • Kooperativet avd Ås
 • Andelslandbruk Solberg (Asker)
 • Andelslandbruk Dysterjordet (Nesodden)
 • Andelslandbruk Øverland (Bekkestua)

Buskerud

 • Andelsgård Virgernes (Kongsberg, Drammen)
 • Andelsgård Ødeverp (Øvre Eiker)

Oppland

 • REKO-ring Lillehammer
 • Bakstefjøla på Dokka
 • REKO-ring Gjøvik

Østfold

 • Andelsgård Nes
 • Andelsgård Grøtjern

Husk at du kan gjøre en liten forskjell, selv ved å bare bruke en liten prosent av matbudsjettet ditt på å kjøpe rett fra bonden ❤

3 thoughts on “Hvor kan du kjøpe mat “rett fra bonden”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s