Hvordan lage kombucha

Kombucha er blitt en supertrendy drikk og nå finner man den stadig på kafeer eller velassorterte matbutikker. Selv smakte jeg kombucha første gang i høst. Jeg hadde tidligere hørt om det, men hadde hørt litt ulike meninger om smak. Men etter jeg hadde smakt det første gangen var jeg helt frelst! Og det gikk ikke lang tid før jeg måtte prøve å brygge selv og nå har jeg lyst til å dele mine erfaringer med dere. For det er nemlig veldig enkelt og krever lite å brygge sin egen kombucha!

Til 1 liter kombucha trenger du 

 • 1 Kombucha SCOBY. Om du ikke har en fra før, se link for hvordan lage din egen.
 • 1 dl Kombucha. Det beste er  uten smak, men bruk det du har tilgjengelig. Om du har laget egen SCOBY kan du bruke litt av væsken fra den.
 • 8 dl Vann. Fra springen duger helt fint.
 • 2-3 Teposer. Alternativt 2 SS te i løsvekt. Her er det bare å velge å vrake i varianter. Jeg synes grønn te uten noe smakstilsetninger best, men prøv deg gjerne frem.
 • Sukker. Det beste er å bruke uraffinert, men “vanlig” dan sukker fungerer fint om man ikke har annet tilgjengelig.

Slik gjør du:

 1. Kok opp vann og tilsett te. Jeg koker vann i vannkokeren og lager teen i en egen beholder. Man kan også koke teen direkte i en kjele med vann. IMG_1548
 2. La teen trekke i vannet til ønsket styrke. 5 minutter er passelig
 3. Avkjøl teen til romtemperatur. Alternativt kan du koke opp halvparten av vannet og la teen trekke i det, for så å tilsette resten av vannet. Om temperaturen på teen er for høy når du tilsetter SCOBY´n kan bakteriene dø, så ha tålmodighet og vent til teen er helt avkjølt
 4. Tilsett SCOBY´nIMG_1565.JPG
 5. Tilsett 1-2 dl ferdig kombucha.  
 6. La stå i 1 -2 uker. Under denne fermenteringen er det viktig at kombuchaen har tilgang til luft. Det som fungerer fint er å feste et tynt bomullsstoff over krukka/glasset med en strikk, eventuelt om du bruker norgesglass, skru bare tøystykket inn under lokket.IMG_1568.JPG
 7. Smaksett. Det er ingen regel at man må eller burde smaksette kombuchaen og den blir veldig god uten også.  Men det er veldig godt å tilsette ingefær i kombuchaen. Ta gjerne en spiseskje med raspet ingefær og bland med kombuchaen.
 8. Hell kombuchaen over i en lufttett beholder
 9.  La stå 1-2 dager i romtemperatur. Dette er for å bygge opp kullsyre. Er du en av dem som ikke synes noe om dette? Da lar du dette steget være. Om du har smaksatt drikken, så la den stå 1-2 dager i romtemperatur under klede slik som i steg 6.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s