Miljøtips: kjøp mat som holder på å gå ut på dato

Å kaste mat er virkelig noe av det mest idiotiske jeg vet. Det er fortsatt svært mange mennesker som sulter i verden og da burde det faktisk ikke vært lov å kaste mat! Vi importerer mat fra mange land som sliter med fattigdom og sult. Fra matsvinn.no finner jeg tall fra 2015 som sier:

“Totalt var matsvinnet på 355 128 tonn i 2015:

  •   74 404 tonn matsvinn hos matindustribedriftene
  •     3 067 tonn matsvinn i grossistleddet
  •   60 177 tonn matsvinn i butikkleddet
  • 217 480 tonn matsvinn hos forbrukerne”

Altså er det først og fremst deg og meg som må gjøre noe med vårt personlig matsvinn. 217 480 000 kg med mat er FRYKTELIG mye. Videre anslår de at hver forbruker kaster i gjennomsnitt 42 kg med mat i året eller hver 8. handlepose. Det er anslått at av dette er ca 8 kg brød, 11 kg frukt og grønt og 13 kg tallerken- og gryterester. Selv kaster jeg svært lite mat. Det hender det havner noe, men det er svært sjeldent. Jeg har faktisk en liste på kjøleskapet hvor jeg skriver opp all mat jeg kaster, slik at jeg har en oversikt. Det anbefaler jeg dere og gjøre også!  Selv om vi forbrukere står for størstedelen av matsvinnet, er det også matsvinn i de andre leddene. 60 177 tonn mat blir kastet i butikkleddet hvert år. Et av tiltakene butikkene gjør for å minske matsvinnet er å legge ut matvarer som holder på å gå ut på dato til redusert pris. Mange butikker (de fleste i Oslo) har fått en egen “på salg kjøledisk”, hvor alle varer som snart går ut på dato ligger. Det betyr mulighet for forbrukeren til å spare penger og være miljøvennlig! Jeg ELSKER denne ordningen og kjøper nesten alltid noe mat fra denne disken når jeg er på butikken.

Er du en av dem som er skeptisk og tenker at maten kommer til å bli dårlig og du ikke rekker å bruke den? Frykt ikke, de fleste kjøttprodukter holder seg i månedsvis om man legger de i fryseren. Det samme kan du gjøre med ost, og andre meieriprodukter. Selv er det sjeldent jeg legger meieriprodukter i fryseren, for jeg synes nemlig de holder seg bra i mange dager i kjøleskapet. Unntaket var den gangen jeg kjøpte 10 kg ost for 200 kroner på REMA, da de hadde et giga utsalg av noe ost som holdt på å gå ut på dato. Dette var faktisk et eksempel på mat som holdt på å gå ut på dato hos grossisten, som butikken tok inn og solgte til en latterlig billig penge. Fint for miljøet og lommeboka!

En del kjøttprodukter har ikke “best før”-merking, men “siste forbruksdag”. Kjøttprodukter som går noen dager over tiden blir ofte dårlig og ikke mulig å spise, men om man tar med seg varene fra butikken og legger de rett i fryseren, holder de seg godt i lang tid. Jeg kjøper både fisk, kylling og andre kjøttprodukter på salg, og har aldri opplevd noe problemer med det. Men bruk lukt og smak, smaker det dårlig, så ikke spis det, man kan faktisk bli dårlig.

Det er en siste ting jeg ønsker å ta opp med tanke på matsvinn. En av årsaken til at matsvinnet er så utrolig stort er at det er for mange ledd. Først er det matindustribedriftene. Her forsvinner ofte en del grønnsaker, egg eller andre produkter som ikke passer inn i riktig størrelse, form eller lignende. Deretter har man grossistene, om det blir kjøpt inn for mye varer og butikkene ikke selger ut, er det sjans for at det blir kastet (om det ikke blir gjort slik som på REMA hos meg). Deretter er det butikkleddet, hvor noe mat med stor sannsynlig blir kastet på grunn av at det går ut på dato (om ikke du redder det fra søppelkassene ved å handle i “ut på dato-disken”). Deretter så er det forbruker leddet og selv om vi er det største problemet, så blir det kastet rimelig mye mat i de andre leddene også! Men det finnes en enkel løsning på dette: kjøp rett fra bonden, da slipper man alle disse mellomleddene. Blant grønnsakene og egg er alle de “snåle” og ikke perfekte tatt med, kjøper man hele og halve dyr rett fra bonden er man nødt til å bruke alle delene, også de mindre attraktive.

Så gjør miljøet en tjeneste og kjøp mat som holder på å gå ut på dato eller kjøp mat direkte fra bonden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s