Hvorfor du burde bli andelsbonde

Denne onsdagen har jeg vært å hentet min første levering som andelsbonde hos Virgenes. Virgenes andelsgård ligger ikke så langt fra Larvik i Vestfold og har fra 2018 blitt en fulltids andelsgård. Altså, jeg henter ikke varene i Larvik, de blir levert til et dropp-punkt i Oslo, hvor jeg plukker de opp, som gjør det superenkelt og lettvint å være andelsbonde! Som andelsbonde kan jeg selv velge om jeg ønsker å hjelpe til og eventuelt hvor jeg ønsker å bidra med arbeidskraft. Dette er perfekt for meg som bor i Oslo og ikke så ofte har tid til å reise til Larvik for å hjelpe til på gården. Jeg anbefaler alle å bli andelsbonde.

Hvorfor bli andelsbonde: 

  • Man er lokalt dyrket mat. Svært mye av varene vi finner i dagligvarebutikkene kommer utenfra Norges landegrenser. Noen råvarer er det jo helt nødvendig å importere, men da bør man holde importen til de grønnsakene eller produktene hvor import faktisk er nødvendig. Svært mange grønnsaker kan dyrkes i Norge uten større fotavtrykk på klima og miljø, om det skulle vært dyrkes utenlands. Dette gjelder de fleste rotgrønnsaker, poteter, kål, gresskar, kjøtt, egg, meieriprodukter og korn.
  • Det er ingen mellomledd – alt går rett til bonden. En av de tingene som frustrerer meg mest med dagens samfunn er dagligvarekjedene. Ofte forsvinner så mye som 70-80 prosent av forbrukerprisen inn til dagligvarekjedene og grossistene, mens bonden sitter igjen med en liten filleandel. Ler mer om det her
  • Maten er økologisk. I konvensjonelt landbruk brukes det mye sprøytemidler. Nå er det slik at økologisk mat er ikke nødvendigvis sprøytemiddelfri, men ut i fra det jeg vet om norske økologiske bønder, så driver de fleste så og si helt uten bruk av sprøytemidler. I konvensjonelt landbruk dominerer også monokulturer og stor bruk av kunstgjødsel. Denne typen landbruk ødelegger jordas fruktbarhet og biologiske mangfold. Men dette skal jeg komme tilbake til et senere innlegg!
  • Du får spise i sesong. Det er både viktig og gøy å spise i sesong! Først og fremst er det viktig fordi man da som oftest bruker kortreist mat, slik at man slipper å transportere maten fra andre land og kontinent. I tillegg er det veldig gøy, fordi man blir nødt til å bruke det man får og blir som oftest nødt til å finne nye måter å lage mat på.
  • Da kjøper du kjøtt fra dyr som har hatt det bra. De fleste andelsgårderer har flere typer dyr og har sjeldent satset alt på en type. Oftest finner man andelsgårderer med både gris, høne, lam og/eller ku. Dette betyr som oftest at de har litt færre av hver gruppe, slik at det er lettere å overholde god dyrevelferd. For problemet med konvensjonelt drevet gris og kylling produksjon, er at det blir alt for mange dyr, alt for tett, slik at det er vanskelig for bonden å overholde god dyrevelferd. På de fleste andelsgårderer får dyrene gå ute og nyte livet i større grad, før de blir mat for oss!

IMG_1691 2.JPG

Denne uken, som er første levering fra Virgenes, har jeg fått masse deilige grønnsaker, egg og mel. Til sammen 30 egg, så det blir mye egg å spise fremover. Jeg har også fått 2 kg med dala landhvete, en eldre kornsort, som jeg skal bruke til å bake surdeigsbrød. Av grønnsaker har jeg fått ca. 2-3 kg gulrøtter, 1-2 kg pastinakk, 1 sekk poteter, 2 kålrot og 2 sellerirot. Dette betyr med andre ord at det blir mye rotmos til middag fremover. Rotmos kan spises sammen med det meste av middagsmat og her i huset er det en favoritt sammen med torsk og bacon! Det blir nok også noe lapskaus, pytt i panne og ovnsbakte grønnsaker. Det blir nok også noe rotgrønnsaks-taco. Fra jeg var barn og vi spise taco hadde jeg en forestilling om at når man spise taco, da måtte man ha agurk, paprika, salat og tomat. Men i senere tid har jeg stadig prøvd nye varianter og funnet ut at taco med gulrot, kål og kålrot heller ikke er så verst. En slags råkost-taco.

Jeg håper flere bestemmer seg for å bli andelsbonde og gjør naturen, bonden og dyrene en tjeneste ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s