En måned uten å handle på matbutikk

I feburar skal jeg og Knut klare å skaffe oss all mat vi skal spise uten å dra innom en Rema, Meny, Kiwi, Coop eller lignende. Hovedgrunnen til at jeg ønsker å prøve dette er at jeg mener at dagligvarebutikkene driver på en uetisk måte. Et godt eksempel er prisforskjellen mellom det produsenten får og prisen vi betaler i butikken. En melkebonde får omtrent 5 kroner per liter, mens vi i butikken som oftest betaler rundt 15 kroner. Nå er det slik at ca. 15% går til moms og i tillegg er det foredling, pakking, transport, prising og salg. Utenom dette går også dagligvarekjeden med solid overskudd, for Rema var det 7 milliarder i 2015. Det samme mønsteret gjelder for korn, grønnsaker og kjøtt. På samme tid må mange bønder ha en jobb i tillegg, fordi det ikke er lønnsomt å drive. Bonden er et av de viktigste yrkene vi har i Norge, vi kan rett og slett ikke leve uten mat. Noen vil alltids dra argumentet med at Norge er et land som ikke er tilpasset effektiv matproduksjon og derfor er bedre å importere fra andre land. Men man vet ikke hvordan fremtiden vil se ut og norsk matproduksjon kan komme til å bli mye viktigere i fremtiden.

De fleste mennesker i den vestlige verden har sjelden kjent på følelsen av sult. Nå snakker jeg ikke om å være sulten, men å virkelig føle sult. De fleste av oss får muligheten til å spise så mange ganger om dagen vi selv ønsker. Før i tiden så var det motsatt, sult og hungersnød var nærmere regelen enn unntaket. Sult og hungersnød er en stor årsak til revolusjon, med andre ord, det å kunne brødfø folket sitt det viktigste et land kan gjøre. Mette mennesker er fornøyde mennesker. Derfor trenger vi norsk matproduksjon og vi trenger bønder som kan leve godt. Og jeg mener de store dagligvarekjeden er et hinder for dette. Derfor velger jeg nå i en hel måned å droppe dagligvarekjedene, og alle de unødvendige leddene i produksjon og kjøper rett fra bonden.

Jeg gleder meg veldig og det blir spennende å se hvor mye dyrere det er og hvor vanskelig/tidkrevende det er. Knut var muligens noe mer skeptisk og passet på å hamstre to kilo Norvegia fra Kiwi i går. Men om problemet med å ikke skulle handle i butikken er dette ene produktet, da er det i grunnen et ikke-problem. Vi handler jo allerede ganske stor andel av maten vår gjennom andelslag, REKO-ringen og dyrket.no, men vi er alltid en tur innom Meny, Rema eller Kiwi i løpet av uka. Derfor blir det interessant å måtte finne andre løsninger de neste ukene. Jeg har allerede forberedt meg på at mye må lages fra bunnen av. Tortilla lefser, pitabrød, pasta o.l. er ikke alltid like greit å få tak i rett fra bonden, så der må man nok trå til selv. Men det er ingen tvil om at det er en god mulighet for å prøve nye ting jeg ellers aldri ikke gjort!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s