Oppskrift: Hjemmelaget pasta

Fra jeg var liten har vi alltid spist pasta på fredager og det er en tradisjon jeg tenker å beholde, men hittil har jeg alltid kjøpt den i butikken. Men siden jeg og Knut nå ikke skal på gå på matbutikken i hele februar, var vi nødt til å enten finne på noe annet eller lage pastaen selv! Heldig som jeg er, fikk jeg den gamle pastamaskinen til min far for en liten stund tilbake. Å lage pasta er egentlig veldig enkelt og ikke nødvendigvis så tidkrevende. Nå skal det sies at det ikke det du begynner med i hverdagen om du skal hente unger, rekke trening eller noe annet. Men helgene er fantastiske til å gjøre alt man ikke får tid til i hverdagen, så hvorfor ikke lage litt pasta?

Du trenger:

 • Egg
 • Mel
 • Salt
 • Pastamaskin (jeg bruker en gammel manuell og den fungerer utmerket)

Angående mengde, så er det aldri så lett å beregne porsjoner, noen spiser mye, mens andre er mer småspiste. Men en grei huskeregel kan være 100gram pasta per person. Til en 4-5 porsjoner bruker jeg 300 gram mel og 3 egg. Om jeg lager til meg og samboeren min bruker jeg 200 gram mel og 2 egg, da er det alltid en god rest til overs. I mange oppskrifter på nett bruker man flere eggeplommer enn man bruker eggehviter, men jeg får aldri brukt disse eggehvitene til noe, og det å kaste mat er helt forkastelig, så da bruker jeg like gjerne hele egget. Pastaen blir fortsatt like god!

Slik gjør du: 

 1. Mål opp ønsket mengde mel og hell i en bolle.
 2. Tilsett salt.  1/2 ts til 200 gram er bra, lager du større porsjon tilsett litt mer (1/4 ts per 100 gram mel kan være en grei huskeregel).
 3. Tilsett egg (1 egg per 100 gram mel) 27744064_563649130642791_1200021237_o
 4. Kna deigen godt sammen. Bruk gjerne hendene. Om deigen er litt klissete tilsett mer mel, den skal være lett og smidig. Kna gjerne en 5-10 minutter.
 5. Del deigen opp i passende biter. Sett resten i kjøleskapet, pakk den inn for å hindre uttørking. Jeg bruker beeswrap over en bolle.
 6. Klem deigen flat eller kjevle den lett.
 7. Kjør igjennom pastamaskinen, først på det bredeste, deretter reduser tykkelsen for hver gjennomkjøring. 27653126_563649107309460_299577818_o
 8. La det ferdigkjevlede stykkene ligge på kjøkkenbenken og tørke. Pass på å ha på nok mel. Dette hindrer at pastaen blir så klissete og gjør det lettere for maskinen å dele pastaen opp, slik at de ikke henger sammen.
 9. Gjenta steg 7 og 8 for alle bitene.
 10. Snu de gjerne etter en 30 minutter. 
 11. Kjør igjennom pastamaskinen, enten tagliatelle tykkelse eller tynnere, hva du fort
 12. Heng pastaen til tørk slik jeg har gjort, eller du kan bare legge den på bordet (da er det ekstra viktig å ha tørket den. 27653604_563649093976128_1003923187_o.jpg
 13. Kok pastaen i 5-10 minutter. Nytes best fersk! Men man kan selvfølgelig også tørke den for senere bruk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s