Hvordan lage surdeigsbrød

Surdeigsbrød er fantastisk mat, det smaker utrolig mye bedre enn vanlig butikkbrød og det er vanligvis ganske mye sunnere. Når man baker sitt eget brød har man fullstendig kontroll over ingrediensene og jeg liker å vite hva det er jeg spiser og hvor det kommer fra. Jeg har det siste året laget mye av brødet selv, derfor er det ikke mye ekstra jobb nå i februar, nå som vi ikke skal handle på vanlig matbutikk. Melet til brød skaffer jeg fra litt diverse kilder, men som oftest er jeg innom Mølleren Sylvia i Oslo og handler mel fra Alm Østre og Brandbu. Men det hender også jeg kjøper gjennom Holli Mølle eller via Virgenes (andelsgård), så mulighetene er mange!

Idag skal jeg dele oppskrift på surdeigsbrød av spelt med ca. 60-70 % virvelmel fra Brandbu (fullkornsmel som er ekstra fint malt) og siktet spelt fra Alm Østre. For å lage surdeigsbrød trenger man naturlig nok litt surdeig, om du ikke har, skal jeg forklare kjapt nedenfor hvordan man kan lage sin egen.

Surdeigsstarter: 
Du trenger: økologisk sammalt mel, vann og salt.
Du gjør: Bland 1 dl mel og 1 dl vann og 1/2 ts salt sammen, la det stå på kjøkkenet i romtemperatur. Hver dag, morgen og kveld tilsetter du 1/2 dl mel og 1/2 dl vann. Om det blir mye surdeig, tar du bare litt ut og bruker det til å lage pannekaker eller lignende. Etter et par dager skal du se at det begynner å boble så smått. Etter ca. 5-7 dager er surdeigen klar til bruk. Avhengig av hvilket mel du bruker, kan det ta noe lengre tid før surdeigen får skikkelig futt i seg. Om du ikke ser noe tegn til bobler etter 4-5 dager, så start på nytt.

Surdeigsbrød av spelt
Det å lage surdeig er relativt tidkrevende. Altså, man bruker ikke så mye tid i seg selv, men det tar fort 36-48 timer fra man starter til man har ferdig brød. Om man har en aktiv surdeig, så kan man beregne rundt 24 timer.
(Nok til 1 brød)

Du trenger:

 • 6 dl vann
 • 450-500 gram fullkornsmel
 • 300 gram siktet mel
 • 1 spiseskje salt.
 • 100-150 gram surdeig.

 

Du gjør:

Dag 1:

 1. Om du har surdeigen i kjøleskapet, tar du den ut, tilsetter ca. 2 spiseskjeer surdeig i bakebollen og mater den med 1/2 dl mel og 1/2 dl. La den stå til neste dag. Dette er noe jeg vanligvis gjør hver fredag kveld. Da er den klar til å bakes med lørdag formiddag. Perfekt, selv for alle som har dårlig med tid i hverdagen. IMG_1645.JPG

Dag 2:

 1. Tilsett 6 dl vann til surdeigen og rør godt sammen. Jeg bruker vanligvis en visp, for å passe på at all surdeigen er ordentlig løst opp i vannet. IMG_1647.JPG
 2. Tilsett mel og salt og bland godt. Jeg starter som oftest med å tilsette de første 600 grammene med mel sammen med salt og røre deigen godt sammen,  for så å tilsette resten av melet og kna for hånd til deigen er smidig. Det kan hende den er litt klissete, men det gjør ingenting.
 3. La deigen heve i 1-2 timer, til du begynner å se at den hever litt. De neste stegene kan virke litt tungvindte, men jeg lover det er verdt det!
 4. Ta deigen ut fra bakebollen og legg den på kjøkkenbenken.
 5. Klem deigen litt flat
 6. Strekk den deretter ut i et stort rektangel. Dette gjøres for å aktivere glutenbindingene i deigen og hjelper til med å få et luftig og godt brød. IMG_1507.JPG
 7. Brett høyre side av rektangelet over til midten, gjør det samme for venstre side. Nå skal du ha en deig som er ca 1/3 av den opprinnelige bredden. IMG_1508.JPG
 8. Brett deretter deigen ovenfra og ned, så du nå sitter igjen med en kvadratisk/rundt deig.
 9. Legg deigen tilbake i bakebollen.
 10. Etter 20 minutter tar du den ut igjen og repeterer steg 5-9. Gjør dette 4-8 ganger.
 11. Etter siste runde med strekk og bøy, så skal deigen legges i en hevekurv. Du kan gjerne bruke en vanlig bakebolle. Legg toppen av deigen ned i bunnen av hevekurven, slik at du snur den 180 grader.
 12. Ta et stykke tøy og legg nedi en bakebollen eller hevekurv. IMG_1512.JPG
 13. Dynk den godt i mel, slik at deigen ikke blir sittende fast.
 14. Legg deigen i hevekurven og la den heve i kjøleskapet over natten.

Dag 3:

 1. Sett stekovnen på 250 grader eller mer. Pass på at du har et stekebrett i, la den bli skikkelig varmt.
 2. Ta ut deigen når ovnen er varm 
 3. Ta stekebrettet ut. 
 4. Legg deigen på stekebrettet. Det gjøres lettest ved å snu bakebollen/hevekurven opp ned.
 5. Skjær noen fine snitt i deigen og sett den så inn i stekovnen. 
 6. La stå på 250 grader i ca. 30 minutter. 
 7. Etter 30 minutter, skrur du av ovnen, men lar brødet bli værende inne i. Ta det ut etter 1-2 timer.
 8. Ta ut brødet og nyt det! IMG_1517.JPG

 

 

 

One thought on “Hvordan lage surdeigsbrød

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s