Kjøkkenhagen: planlegging

Endelig har jeg fått alle frøene jeg har bestilt og er nå offisielt klar for vår. I år er det mange forskjellige typer grønnsaker, frukter, urter og blomster som skal få en plass her i hagen. Listen er lang, så jeg tror ikke jeg skal nevne alt, men fem forskjellige sorter tomater, fire sorter paprika og 2 sorter chilli. Mange av disse skal få ta opp plass i drivhuset, mens mange av tomatene skal jeg prøve å dyrke på friland. Jeg har fokusert på ulike typer tidlig tomater, for å finne ut av hvilke som fungerer best her i et norsk klima.

Alle frøene jeg har handlet skal være frøfaste og ikke hybrider. En stor del av frøene som er å få kjøp på hagesentre er hybrider. Det betyr at de er kryssinger mellom to ulike sorter. Slike hybrider, som vi kaller F1, er første generasjons kryssing mellom to ulike sorter. Slike sorter er sagt og skulle være bedre rustet mot sykdom, økt vekst potensial og gi bedre avlinger. Men det som er negativt med slike F1-hybrider er at de ofte er sterile eller gi dårlig avkom og dette passer dårlig inn i mitt arbeid med å bli selvforsynt med frø. Jeg håper fra neste år og kunne ha egne frø fra tomater, paprika og chilli, for ved å gjøre dette kan jeg spare masse penger!

Av andre grønnsaker skal jeg blant annet dyrke: gulrot, rødbete, grønne erter, buskbønne, bondebønne, stangbønne, mais, gul løk, vårløk, purre, blomkål, hodekål, rødkål, gresskar, squash, sellerirot og pastinakk.

I år skal jeg også så en del blomster, som både kan brukes til mat, pynt og til å holde insekter borte fra grønnsakene: prikkperikum, solhatt, kamomille, ringblomst, solsikke, tagetes, blomkarse og solsikke.

I tillegg skal jeg også oppgradere bedet med krydderurter, men jeg har enda ikke helt bestemt meg for hva jeg skal plante her.

Kjøkkenhageplanen

Slik ser altså hagen min ut. Jeg er utrolig heldig å ha veldig stor tomt (3-4 mål), så det er massevis av plass, som gjør det mulig å dyrke masse forskjellig. Noe av det mest spennende i år er at jeg skal prøve å dyrke korn. Først var tanken på å gjøre dette veldig uvant, korn er jo liksom noe man dyrker i STOR skala og de kornbøndene jeg kjenner har mange hundre mål. Men nå skal jeg altså prøve, en 10 * 10 meter med hvete/rug eller muligens bygg, det har jeg ikke helt bestemt meg for. Jeg har jo lest litt om hvordan man gjorde det i gamle dager og gjett om det var mye jobb. Men jeg har fått med meg broren min på laget, så da får vi se om det er mulig og eventuelt hvor mye jobb det er.

Jorda her på småbruket er ganske crappy, det er stor andel sand i jorda og lite humus, som betyr i bunn og grunn at den egner seg fryktelig dårlig til å dyrke det meste av grønnsaker i.  Men jeg er så heldig å ha en stor haug med kompost fra da Jørgen (min tidligere leieboer) hadde hestene sine her, ellers kjenner jeg en dame på Nesodden, som jeg kan hente mere deilig og god kompostjord fra – helt gratis!

Jeg gleder meg så utrolig mye til å få startet på dette prosjektet, kan ikke våren bare komme med en gang?

 

 

2 thoughts on “Kjøkkenhagen: planlegging

 1. Torborg says:

  Jeg gleder meg også veldig til ny sesong og arbeid med kjøkkenhage. I fjor var purre og selleri av begge typer en knallsuksess og bidro til gode smakfulle middager til langt innpå vinteren. Skal dyrke mye mer knollselleri. Sein sommer ga færre tomater enn det jeg kunne forvente, men det har vært veldig bra andre år og må bli bedre i år. Frøsådd løk prøver jeg igjen og igjen (…) og også i år. Gir ikke opp 🙂

  Like

  • Marte Olsen says:

   Det er så deilig med egne grønnsaker! Jeg hadde nok en litt feil sort tomat i fjor, mine måtte modnes i vinduskarmen.. Men i år har jeg kjøpt en sort som heter Bloody Butcher, som visst nok skal være bra å dyrke på friland i Norge, så vi får se. Jeg og skal prøve meg på frøsådd løk, i fjor ble det en total fiasko, men kanskje jeg har hellet med meg i år!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s