Hjemmelaget pålegg: Skinke

Kokt skinke. Det er et pålegg jeg alltid har kjøpt i butikken og ikke tenkt så mye på hvordan det egentlig blir det. På mange måter har jeg litt dårlig samvittighet over dette, fordi jeg VET at skinken er laget av industriell gris. Jeg er stor motstander av konvensjonelt grisehold og prøver å unngå så langt det lar seg gjøre å kjøpe dette kjøttet. Nå skal det sies at jeg kun kjøper skinke som er i “holder på å gå ut på dato”-disken. Men siden jeg nå ikke kan gå i butikken, så må det andre tiltak til. På dyrket.no har de skinke, men denne kommer også trolig fra industriell griseproduksjon, og det vil jeg jo så gjerne unngå. Men heldigvis for meg har jeg fryseren full av grisekjøtt fra Sansegården Olavsbråten og fra en bekjent. Opprinnelig var planen å lage kokt skinke uten noe spesielt utstyr, men da jeg fortalte min far om mine skinkeplaner, lånte han meg sin påleggsform. En slik påleggsform koster rundt 500 kroner, men hør med noen du kjenner om du kan låne.

Du trenger: 

 • Påleggsform
 • Kjøtt av ønsket dyr, for å få kokt skinke må man jo bruke gris. Jeg brukte ca. 800-1000g kjøtt, da var det fortsatt plass i påleggsformen. Men om man kun har tilgang til annet kjøtt, så kjør på!
 • Salt 
 • Krydder

Du gjør: 

 1. Del kjøttet opp i 2-3 cm store biter. 
 2. Bland inn krydder. Jeg brukte 1 spiseskje salt, 1 spiseskje timian og 1 teskje pepper. Men du kan gjerne lage den naturell eller bare med salt og pepper. Kjøttet kan gjerne marinere til neste dag i kjøleskapet, men det er ikke nødvendig.
 3. Sett på en kjele med vann (stor nok slik at hele nesten hele påleggformen) og varm opp til ca 80-90 grader.
 4. Plasser en plastpose eller gladpack ned i påleggsformen
 5. Dytt kjøttet ned i påleggsformen.27710825_564582110549493_202115401_o.jpg
 6. Legg plastikk over kjøttet også, slik at alt kjøttet er dekket av plastikk.
 7. Sett på lokket til påleggsformen og skru igjen .
 8. Sett påleggsformen opp i vannet og la den trekke til temperaturen er ca. 70 grader. Dette tar rundt 2 timer. 27711064_564582093882828_1666158171_o
 9. Sett påleggsformen til kjøling, gjerne i vannbad.
 10. La den stå kaldt til neste dag (sett den gjerne i kjøleskapet når den er avkjølt).
 11. Ta skinken ut av formen og nyt med god samvittighet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s