Hvordan lage sunne, miljøvennlige tacolefser

Hvem digger vel ikke tacofredag? Når det endelig er helg, du er sliten etter en strevsom arbeidsuke da er det ekstra deilig med litt feelgood mat, slik som taco. Kanskje man til og med rakk butikken før fredagskaoset satte inn? Fikk handlet det obligatoriske tacokrydderet, tacolefsa, karbonadedeigen  (for det skal jo være litt sunt også) og litt grønnsaker. Den generelle tacomiddagen består av svært mange importerte råvarer, men kan man lage taco på norske ressurser? Kanskje ikke helt, men ganske nærme skal vi nok klare å komme.

Først ut er tacolefsa, ingen tacomiddag uten. I butikken kan vi velge mellom Santa Maria, Old el Paso, First Price og REMA1000 sitt eget merke, muligens enda flere? Den generelle tacolefsa består av hvetemel, olje, salt og konserveringsmidler, men før jeg går videre har jeg lyst til å prate litt om hvetemel. Hvete har blitt avlet for å lage større og større avlinger og de siste 40 årene. Siden den grønne revolusjonen tok av for fullt, har avlingene økt drastisk. Faktisk så var forhold mellom hvete og halm 4 kg hvete og 10 kg halm, før den grønne revolusjonen, mens det nå i nyere tid er nærmere 10 kg hvete og 4 kg halm. Alt har sin takk til kunstgjødsel og sprøytemidler, som gjør det mulig å dyrke korn i slike monokulturer. Selv om monokulturer gir oss høy avling på liten plass er det ikke bra for alt og alle, både insekter og mikroliv i jorda tar stor skade av dagens jordbrukspraksis.

Det er faktisk sånn at under hver kvadratmeter med jord, så befinner det seg flere bakterier og mikroorganismer enn det finnes mennesker på jorden. Om jorden ikke er død da. For jorden, som de store monokulturene av hvete, mais og soya vokser på, er ofte ikke lengre levende jord. Kunstgjødsel, sprøytemidler og liten diversitet av planter gjør at det ikke lengre finnes mat for mikrolivet. Og hver gang man pløyer jorden, så er det som å utsette mikrolivet for tornado, tsunami og jordskjelv på en gang. Dette kan kanskje virke av liten betydning, men det er nemlig slik at grønnsaker og korn vil aldri inneholde mer vitaminer og mineraler enn som finnes i jorden. Og mikrolivet er livsviktig for å gjøre disse næringsstoffene tilgjengelige for plantene. Faktisk så er det slik at mengden vitaminer og mineraler i grønnsaker har sunket drastisk de siste 40 årene. Så selv om vi spiser dobbelt så mye grønnsaker som for 40 år siden,  får vi i oss mindre av de viktige næringsstoffene.

Jeg stemmer heller for tacolefser som spiller på lag med naturen, ikke ødelegger den. Så hva med å lage dine egne tacolefser av eldre kornsorter, fra små norske produsenter? Det krever faktisk ikke mer enn 4 ingredienser: Vann, emmer/spelt/landhvete, salt og olje (bruk gjerne norsk rapsolje). De smaker bedre, har mer næringsstoffer og er bedre for magen din enn vanlig hvetemel.

Til ca. 8 lefser trenger du:

 • 450 gram mel (du kan bruke bare siktet eller en blanding av siktet og sammalt)
 • 1/2 ts salt
 • 2.5 dl vann
 • 0.5 dl rapsolje.
 • Litt ekstra mel til å bake ut med
 • Stekepanne eller takke
 • Kjevle

Fremgangsmåten er som følger: 

 1. Bland mel og salt i en bolle
 2. Tilsett vann og olje
 3. La deigen hvile i 15 minutter
 4. Del deigen i 8 like store biter.
 5. Begynn med et emne og legg de andre til siden.
 6. Trill emnet rundt og kjevle det så ut til det er ca 3mm tynt.
 7. Om du ønsker fine runde lefser, så stikk lompene ut med en bolle eller lignende. Jeg brukte sammen bolle som jeg hadde deigen i til å stikke ut lefsene.
 8. Stek lefsene på middels til høy varme i stekepanna eller på en takke. Ikke la de ligge for lenge, da blir de til flatbrød.
 9. Ettersom lefsene er ferdig stekte, legg de på en tallerken under et kjøkkenhåndkle.
 10. Du kan velge om du ønsker å kjevle ut alle først eller ta en og en, også veksle mellom å steke og kjevle, jeg foretrekker dette, men det kan fort bli mye frem og tilbake!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s