Hvordan lage hjemmelaget kremost

Visste du at det er kjempeenkelt å lage sin egen kremost? Det beste av alt er at man kan smaksette den akkurat slik man selv ønsker. Man lager ost ved å skille ostemassen i fra mysen, dette gjøres ved å tilsette eddik eller sitronsaft til melken. Da vil ostemassen klumpe seg sammen og når man siler den av, ja, da har man ost! Jeg vil absolutt anbefale alle å bruke melk rett fra bonden, selv om det går helt fint å bruke vanlig Tine helmelk. Det er mange småskala gårdsbruk som selger melk, blant annet Grøndalen gård, Sansegården Olavsbråten eller Skarbo gård. Det er også lov med tilfeldig salg av melk rett fra tanken, så ring gjerne en melkebonde i nærheten av deg, så får du helt sikkert kjøpe litt melk!

Du trenger:

  • Helmelk
  • Eddik eller sitronsaft
  • Salt
  • Ønskede krydder/urter/smakstilsetning

Til ca. 1 dl ost så trenger du 1 liter melk. 0.5-1 dl sitronsaft/eddik. ca 1/2 ts salt.

Fremgangsmåte

  1. Kok opp melken. Bruk heller lang tid på lav varme, da unngår du at melken brenner seg. Men følg med og rør om med jevne mellomrom. Melken skal ikke fosskoke.
  2. Når melken småkoker, tilsett 1-2 spiseskjeer med eddik/sitronsaft og rør om. Nå burde melken begynne å klumpe seg sammen. Ost1.jpg
  3. Tilsett 1-2 spiseskjeer til med eddik/sitronsaft, Om den ikke har klumpet seg ordentlig, slik som på bilde over.
  4. Når blandingen er helt skilt, heller du ostemassen over i en sil, med et kjøkkenhåndkle liggende over, som vist på bilde. Ost2.jpg
  5. La det renne av seg noen minutter. 
  6. Hell ostemassen over i en foodprosessor eller en bolle (om du bare har stavmikser eller miksmaster).
  7. Kjør ostemassen til en jevn blanding. Det er mulig du må tilsette litt myse om osten er veldig tørr, eventuelt kan du også tilsette litt fløte om du ønsker en feitere ost. Det kan være lurt å stoppe inne i mellom for å sjekke konsistensen, du velger selv hvor myk/tørr blandingen skal være. Det kan nemlig bli store forskjeller fra gang til gang utifra hvor lenge ostemassen sto og rente av seg.  Ost3
  8. Tilsett salt og krydder og rør om igjen til krydderne er fint fordelt.
  9. Du lurer kanskje på hva du kan bruke mysen til? Mitt beste tips, bruk den i smoothies! Visste du at mye proteinpulver lages av myse?
  10. Osten har en holdbarhet i ca. 14 dager i kjøleskapet, så det kan være lurt å holde seg til å lage 1 dl av gangen.
  11. Jeg bruker denne kremosten i sauser og de blir kjempegode! Jeg har også brukt denne kremosten til gulrotkaketopping. Med andre ord, du kan bruke denne akkurat som du bruker vanlig butikk-kremost

 

Gode krydderblandinger (til 1 dl ost)

Chilli og paprika
1/2 ts paprika, 1 ts chillipaste (samal oelek) og 1/2 ts spisskummen

Pepper
1 ts kvernet pepper

Hvitløk 
1 ts kvernet hvitløk eller tørket hvitløkskrydder, 1/4 ts pepper

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s