Miljøtips: kjøp mer miljøvennlige klær

De fleste av oss er klar over hvor skitten og urettferdig klesbransjen er. Luselønninger til tekstilarbeiderne, mikroplastikk fra syntetiske materialer og urettferdig behandling av bomullsbønder i utviklingsland er bare noen av problemene klesbransjen står ovenfor. Men hva kan du og jeg gjøre? Har vi egentlig noen makt? Mitt inntrykk er at folk tenker de ikke kan gjøre noe, eller, det er jo mulig at de bare gir blanke f? Vi glemmer ofte hvor stor makt vi forbrukere har, om vi er mange nok og står sammen, så kan vi få til ekstreme forandringer. Det er en fin setning som går: Refuse, reduse, reuse, recycle. Og slik bør det være, i den rekkefølgen. Derfor burde vi alle gå sammen og:

  1. Kjøp mindre klær. Ikke la deg påvirke av reklame. Reklame er skapt for å gi oss et inntrykk av at vi må ha en genser, en leppestift eller en ny elektrisk dings for å være lykkelige. Mer feil kan det jo ikke bli! Vi trenger mindre ting og mer fritid, mer fritid til å gå på tur i skogen, i parken eller gjøre noe annet, som ikke koster en eneste krone!
  2. Kjøp brukt. Er det helt nødvendig å kjøpe klær  (eller andre dingser), så se om du kan kjøpe noe brukt. Gå på finn.no eller på loppemarked. Sy om gamle klær. Men det er ikke alltid man kan finne det man trenger brukt. Sokker og undertøy er blant annet lite fristende på kjøpe bruk. Da finnes det heldigvis mange etiske klesmerker. Hva med People Tree, grønt skift eller fair and square?
  3. Kjøp bærekraftige klær som varer lenge. Mange syntetiske stoffer som polyester, polyamid, elastan etc. avgir mikroplast hver gang det vaskes. Dette er en trussel for livet i havet. I Norge burde vi bruke mere ull, klær av ull holder lenge og utgjør en liten trussel for miljøet. Selv om sauen har noe utslipp av klimagasser, kan sauen være med å holde kulturlandskapet åpent og vi får jo mat på bordet! Ja, til mere sau! Bomull er et stoff med lang holdbarhet, men som ofte dyrkes på en måte som ikke spiller på lag med naturen. Skal du kjøpe stoff eller klær av bomull bør du velge GOTS-sertifisert, men det beste er selvfølgelig å finne det brukt!
  4. Gå på klesbyttemarked. Er du litt lei av klærne du har? I stedet for å kjøpe nye og kaste de gamle. Bytt de bort, da kan du få nye klær, samtidig som vi sparer miljøet for masse forurensing!
  5. Støtt arbeidet til organisasjoner som kjemper for en mer rettferdig tekstilbransje. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s