Ultraprossesert mat – nei takk!

Tidligere i mai skrev forskning.no om muligheten for at dagens høye forekomster av fedme og livsstilsykdommer kan skyldes den store andelen ultraprosessert mat som spises daglig i de mange hjem i Norge. Så, hva er egentlig ultraprosessert mat? I følge NOVA, en måte å klassifisere graden av prosessering, er det fire kategorier: Uprosessert eller minimalt prosessert mat, prosesserte kulinariske ingredienser, prosessert mat og ultraprosessert mat. Uprosessert eller minimalt prosessert mat kan være et eple, en kokt gulrot eller et stykke rent kjøtt. Prosesserte kulinariske ingredienser er når olje, salt eller sukker er tilsatt maten. Mens blant prosessert mat kan vi finne hjemmelaget brød, vin eller hermetiske tomater. Definisjonen for hva som er ultraprosessert mat er noe vag, men det inkluderer mat som inneholder ingredienser man ikke finner på et vanlig kjøkken eller har tilsetningsstoffer som for eksempel smaksforsterkere.

Det betyr jo at en svært stor andel av maten man kjøper i butikken er ultraprosessert. Har du kikket på innholdet i en hollandaise saus fra REMA (eksempel fra artikkelen på forskning.no, siden det er stor manko på ultraprosessert mat her i huset!)

Hollandaise-saus
En hjemmelaget varsjon av denne sausen inneholder: eggeplomme, smør, sitronsaft, salt og pepper.

Ferdigsausen fra Rema er lagd av: Rapsolje, vann, eggeplomme, sitronsaft, hvit matvin, stabilisator (cellulose, guarkjernemel, xantangummi), hvitvinseddik, krydder (chili, hvit pepper), salt, surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), fargestoff (betakaroten), aroma.”

En mulig kobling mellom ultraprosessert mat og fedme/sykdom er tarmfloraen. Ultraprosessert mat ser nemlig ut til å kunne påvirke tarmfloraen negativt. Tarmfloraen har vist seg og være utrolig viktig både for normal psyke, hjernefunkesjon og immunforsvaret. Uansett, om forskningen ikke er helt entydig på om ultraprosessert mat er den store stygge ulven når det kommer til fedme og livsstilssykdommer, så tror jeg de fleste av oss er enige om at det er sunt og spise mer råvarebasert mat.

Råvarebasert mat kan lett kjøpes rett fra bonden. For eksempel baker jeg alt brødet mitt selv, jeg betaler mellom 29 og 50 kroner for en kilo med mel, som resulterer i to brød. Da har jeg både spart penger, støttet bonden med langt mer enn han ville fått om han solgte melet for å bli solgt som brød hos REMA1000 og jeg får deilig og sunt surdeigsbrød som tarmfloraen elsker! Les hvordan jeg lager surdeigsbrødet mitt her: Hvordan lage surdeigsbrød.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s