Ugraspesto med norske råvarer

Endelig er det grønt og vakkert ute, men med alle de vakre og fine plantene, kommer også der vemmelige ugresset. De av oss som har kjøkkenhageerfaring, vet hvor vanskelig det er å bli kvitt en del ugress, som for eksempel denne skvallerkålen. Hos meg dukker den opp overalt. Men visste du at skvallerkål er spiselig? De unge skuddene er de aller beste, men selv eldre blader kan brukes i gryter og stuinger. Men om man tenker å spise de rå, så er nok de yngste bladene best. Selv om våren er kommet godt i gang (så varmt som det er nå er det vel nesten ikke som vår å regne engang?), er det ikke manko på unge skudd av skvallerkålen. Jeg napper de opp, men like etter er de der igjen. Da er det fint å vite at jeg kan lage en fantastisk deilig pesto av vemmeligheten.

Det er ikke bare skvallerkål man kan lage pesto av, brennelse, løvetann, russekål og ramsløk (dette er vel og merke ikke ugress da) er også ypperlige vekster å bruke. Selv har jeg laget ganske store mengder ramsløkspesto og denne oppskriften kan brukes til alle typer spiselig bladgrønt. Siden jeg i svært stor grad er opptatt av kortreist og bærekraftig mat, tenkte jeg å lage en pesto basert på norskeråvarer. Det gikk nesten helt etter planen. Bladene var norske og svært kortreiste. Osten jeg brukte er en norsk parmesan variant (Eiker XO holtefjell) og norsk rapsolje. Hvitløk og solsikkekjerner (som jeg brukte i stedet for pinjekjerner) kunne fint vært dyrket i Norge, men jeg bomma ganske kraftig med solsikkekjerner importert fra Kina. Men det får holde at det potensielt kunne vært dyrket i Norge, for denne gangen!

Om man er fan av fermentering kan man også lage en fermentert variant. Da fermenterer man bladene ved og tilsette 1 ts salt til en stor neve bladgrønt og knar det godt sammen, helt til bladene slipper vannet. Deretter putter man bladene med væsken i et glass og passer på slik at væsken dekker bladene. Så lar du det stå og fermentere i 1-2 uker på kjøkkenbenken.

Til 1-2 dl pesto brukte jeg:

  • 1/2 liter bladgrønt
  • 1 dl parmesan
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 2-3 dl olje
  • 1 fedd hvitløk

Jeg gjorde følgende:

  1. Skyll bladene. Bruker du brennelse er det nødvendig å bruke hansker og i tillegg forvelle bladene, før man tar de i foodprosessoren.
  2. Mål opp de andre ingrediensene og 1 dl av oljen.
  3. Tilsett ingrediensene i en food prosessor og kjør. Den må stå ganske lenge, for å få knust solsikkefrøene skikkelig. Det er godt mulig at du må stoppe maskinen og dytte massen ned fra kantene flere ganger i løpet av prosessen. Ønsker du en grovere konsistens lar du den bare kjøre litt kortere.
  4. Hell pestoen på glass og hell olje over. Om oljen dekker hele blandingen, så kan den holde seg i kjøleskapet i mange måneder, sikkert opp mot et år.

Noen ganger går det litt over stokk og stein. Slik som de gjorde med meg når jeg skulle lage ugraspesto. Nå har jeg rett og slett så mye i kjøleskapet at jeg nesten ikke vet ha jeg skal gjøre med det. Derfor blir det flittig eksprimentert med pesto i alle slags gryter og middagsretter. Om du trenger litt inspirasjon til middag med pesto, hva med og prøve kremet ramsløksgryte med kylling og brokkoli 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s