Kimchi med norske råvarer

Kål er Norges supermat. Alle typer er kål er bra, men superstjernen i kålfamilien er grønnkålen. Den inneholder masse av antioksidanter, vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å fungere normalt. Man trenger altså ikke kjøpe dyre eller fancy produkter for å få i seg den næringen man trenger. Velger man å fermentere kålen tilfører man i tillegg kroppen masse gode melkesyrebakterier som tarmen vår elsker.

Kimchi er koreanernes måte å fermentere kål på, det er faktisk Koreas nasjonalrett. Den består av kål, fermentert sammen med hvitløk, reddik, chili og av og til reker eller andre små sjødyr. Jeg har laget en norsk versjon, med råvarer man får kjøpt rett fra bonden.

Du trenger: 

  • 1 kålhode
  • 5 stilker grønnkål
  • 4 reddiker
  • 2 gulrøtter
  • 4 spiseskjeer hjemmelaget soppsoya / annen soyasaus
  • 1 spiseskje salt
  • 1 bunt krydderurter (koriander, kruspersille) (kan sløyfes)

Noen retningslinjer for fermentering:

  • Bruk rene glass, men de trenger ikke være sterilisert. Jeg har aldri sterilisert mine og heller aldri hatt problemer med mugg. Vanlig kjøkkenhygiene holder.
  • Bruk økologiske råvarer så langt det er mulig.
  • Bruk skall på grønnsakene så langt det er mulig. Bruk heller en grønnsaksbørste enn skreller.
  • Er det varmt i rommet der du fermenterer, bør glassene plasseres et annet sted. Sommeren 2018 var det fryktelig varmt og dermed vanskelig å få et godt resultat. Mellom 15-25 grader er greit. Men rundt 20 er ideelt.

Du gjør:

  1. Legg gjerne bort 2 kålblader eller grønnkålblader. Dette skal fungere som et “lokk” for grønnsakene.
  2. Kutt kålen i to, deretter skjærer du den i strimler.
  3. Del opp grønnkålen i passe store biter, 3×3 cm er bra. Ta bort stilken og bruk kun bladverket. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  4. Legg kålen i en stor bolleOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  5. Tilsett salt.
  6. Kna kålen til den “kollapser” og vannet begynner å sive ut av den. Dette må du kanskje gjøre i 5-10 minutter. Av og til synes jeg det kan bli litt mye å ta en hel kål på engang, derfor knar jeg først en halv, deretter den andre.
  7. Skjær opp reddik og gulrot i strimler. Ikke la strimlene bli for tynne.
  8. Tilsett alle de andre grønnsakene til kålen og bland sammen.
  9. Tilsett krydderurter om ønskelig.
  10. Tilsett soppsoyaen eller soyasauen og rør den inn i blandingen.
  11. Begynn å fyll glass med kimchi-blandingen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  12. Dytt innholdet godt ned i glass, slik at saften siver opp ovenfor grønnsakene. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  13. Fyll glasset slik at det er 2-3 cm fra toppen. Legg et hvit- eller grønnkål blad øverst, slik at det fungerer som et lokk for grønnsakene.
  14. Noen foretrekker å bruke et glass for å dytte ned blandingen. Jeg mener det ikke er nødvendig og har aldri hatt problemer med mugg, selv om noen deler av kålen stikker opp ovenfor væsken.
  15. Denne oppskriften rekker til 1 1-liters Norgesglass og et litt mindre 4 dl glass.

 

Kimchien kan spises alene, som tilbehør til det meste av mat eller som fyll i pita/tortillas.

Har du masse kål du ikke vet hva du skal gjøre med? Hva med å lage saurkraut?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s