Hvordan koke kraft?

I Henriette Schønberg Erkens store kokebok fra 1946 er det et langt kapittel om kraft, for den gangen, i husmorens tid, hadde de nok av tid til å koke kraft. Nå, i en tid hvor alt skal rekkes, har matlagingen havnet langt ned på prioriteringslista og kjipe buljongterninger har tatt over. Men krever det virkelig så mye å lage ordentlig mat, litt à la 1946? Når det kommer til å koke kraft, så er det noe som fint kan gjøres en kveld eller en helg. Det er en gyllen anledning til å sette seg ned, lese en bok, strikke en genser eller en vott, mens man venter på at kraften skal koke ferdig.

Så hvorfor er kraft bedre enn buljongterning? Er det ikke like greit å dytte en liten kube av en buljongterning ned i gryta og vips, så smaker det masse? Hvorfor skal man i det hele tatt bruke mange timer på å koke kraft? For det første så smaker gryter og supper laget med ekte kraft mye bedre enn om man putter opp i en buljongterning. I tillegg er det fortiden mye forskning som pågår om hvordan tarmfloraen vår, altså bakteriesammensetningen i tarmen vår, kan påvirke hjernen og helsa vår. Nyere forskning tilsier at glutamat, en viktig ingrediens i buljong, kan påvirke tarmfloraen negativt (1).

Uansett om det er helsefordeler eller ikke ved å tilsette kraft til maten, så kan vi alle være enige om at det er bedre å støtte bonden ved å kjøpe kraftbein, skrog av kylling eller grønnsaker for å koke kraft, enn å støtte store internasjonale selskaper som Nestlé, som blant annet eier buljongproduktet Maggie. Eller Unilever som eier Knorr. Dermed vil kjøp av denne typen buljong også støtte oppom to av de minst etiske megaselskapene som eksisterer.

Om enda ikke er helt overbevist om hvorfor man burde lage kraft, så er jo kraft et slags resteprodukt. Når man lager kjøttkraft, bruker man bein, som ellers ikke ville kunne ha blitt brukt til noe fornuftig. Kyllingkraft lager man av skroget på kyllingen. Så om man kjøper en hel kylling i stedet for kun kyllingfilet, kan man koke kraft på skroget. Det samme gjelder reke- og fiskekraft, der er det henholdsvis skallet og fiskeavskjæret som brukes. Dermed er det også ressurseffektivt å lage sin egen kraft.

Så, over til å faktisk lage denne kraften. Som nevnt over kan man lage kraft av det meste. Og nedenfor deler jeg mine oppskrifter på forskjellige typer kraft.


 

Grønnsakskraft: 

Du trenger: 

 • 3 dl vann
 • 1/2 Sellerirot / stangselleri, ta gjerne med bladverket.
 • 2 gulrøtter.
 • 1/2 purre
 • 1 løk
 • 1 spiseskje pepper
 • 1 liten bunt kruspersille / bladpersille

Du gjør: 

 1. Mål opp vannet, ha det i en kjele og sett på platen.
 2. Kutt opp grønnsakene i middels store biter.
 3. Ha grønnsakene i vannet
 4. La det koke i 1 time.
 5. Hell av grønnsakene og kok ned kraften til ønsket styrke. Jo, lengre du koker den, jo, mer konsentrert blir den.
 6. Oppskriften kan enkelt dobles. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kyllingkraft

Du trenger:

 • 3 dl vann
 • 1 kyllingskrog
 • 1 gulrot
 • 1/4 purre
 • 4 fedd hvitløk
 • stangselleri eller rotselleri, bruk gjerne bladverket.
 • 1 spiseskje pepper

Slik gjør du

 1. Mål opp vann, tilsett i kjelen og varm opp vannet
 2. Kutt grønnsaker
 3. Tilsatt alle ingredienser til vannet og la det koke opp
 4. La koke i 1 time
 5. Sil ut kyllingskrog og grønnsaker
 6. La kraften koke ned til ønsket styrke.

 

Vil du lese mer om tarmflora og glutamat?

(1)  https://forskning.no/overvekt-bakterier-ny/tarmen-kan-spille-en-viktig-rolle-i-fedme-og-diabetes-2/259765

One thought on “Hvordan koke kraft?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s