Potetpizza

Potet er noe vi har mer enn nok av i Norge og selv har jeg mange titalls kilo på lager i kjelleren fra sommerens avling. Som oppfostret på kokte poteter og vassen torsk, har jeg litt mistet sansen for vanlige kokte poteter. Heldigvis er poteten allsidig og kan brukes til det meste – til og med på pizza! Potetpizza er en klassiker i pizzahovedstaden Napoli og passer perfekt å lage med ingredienser rett fra bonden. 

Pizzadeig: 10 min forberedelser, 1-3 timer heving, 10 min utbakning
Pizza: 10-15 min forberedelser og 10-15 min steketid
Ovnstemperatur: 225 grader 

Kalorier: ca. 3000 for hele pizzaen

Pizzadeig

  • 400 gram mel (bruk gjerne 200 gram siktet spelt og 200 gram sammalt)
  • 2 – 2,5 dl vann
  • 10-20 gram gjær 
  • 1/2 ts salt
  • 0,5 dl olje 

Til fyll 

  • 2 medium potet
  • 3-4spiseskjeer rømme
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 neve friske urter som rosmarin, basilikum, salvie
  • 100 gram ost, f.eks fetaost, chevre, mozzarella eller lignende.
  • Salt 

Fremgangsmåte

  1. Rør ut gjæren i vannet. Start med 2 dl vann, blir deigen for hard, tilsett litt mer til deigen har en fin konsistens.
  2. Bland oljen i vannet. 
  3. Tilsett mel og salt i en bolle. 
  4. Rør hele deigen sammen og kna. Kna gjerne i 10 minutter. Det er viktig å få jobbet godt med deigen for å få aktivert glutenbindingene i deigen. Med gode glutenbindinger, henger deigen bedre sammen og hever bedre. 
  5. La deigen stå i 1 – 2 timer å heve. Har du hatt i mindre gjær så må pizzadeigen heve litt lengre. 
  6. Skjær potetene i skiver med en mandolin (på tynneste tykkelse) eller med ostehøvel.
  7. Legg potetene på kjøkkenpapir for å få ut litt av væsken. La de tørke mens pizzadeigen hever.
  8. Når pizzadeigen har hevet ferdig, ta den ut og del den i leiver. 
  9. Legg den ene leiven ut på et bakeark på størrelse med et stekebrett, er deigen klissete? Tilsett mer mel. 
  10. Kjevle deigen ut, så den dekker hele bakepapiret. 
  11. Gjenta for leiv nummer 2
  12. Bland potetskiver og olivenolje.
  13. Skjær eller press hvitløk.
  14. Bland hvitløk og rømme
  15. Smør rømmesausen over pizzabunnen. 
  16. Fordel potetene pent utover
  17. Strø osten på, spre den godt utover.
  18. Topp med krydderurt og salt. 
  19. Stek pizzaene på 225 grader i ca. 10 – 15 min. 
Den ferdige pizzaen med chevre og salvie. Den ble fortreffelig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s