Rødbetbonanza – med fermenterte rødbeter

Når man har fermentert rødbeter er det mange muligheter for hva man kan bruke de til. Personlig elsker jeg å bare spise de rett ut fra glasset, men det er jo kanskje litt sært? Men slapp av, det er nok av andre muligheter til å bruke de deilige fermenterte rødbetene. 

Fermentert rødbethummus 

De fermenterte rødbetene er perfekt til å blande i hummus. Da gir man hummusen en litt syrlig, deilig rødbetsmak. Perfekt å ha som tilbehør til middagsmaten, på sandwitch eller i wraps. Hummus er opprinnelig laget med kikerter, tahini, hvitløk og salt. Om man ønsker å lage en virkelig norsk hummus, så kan man bytte ut kikertene med gule erter. Norske, gule erter får man blant annet kjøpt fra Aschim Vestre, en gård på Brandbu som har spesialisert seg på urkorn, men som også dyrker erter. Jeg kjøpte mine på Mølleren Sylvia.

Du trenger: 

  • 1 dl tørre erter/kikerter, bløtlagt og kokte. Alternativt kan man bruke hermetiske kikerter/erter. 
  • 100 gram fermenterte rødbeter (du kan også bruke rå eller koke)
  • 1 fedd hvitløk / 1 spiseskje pepperrot.
  • salt og pepper til å smake til. 
  • 1 spiseskje olivenolje

Du gjør: 

  1. Bløtlegg og kok ertene/kikertene. De bør være ganske godt kokte, for å enkelt bli most til en pure
  2. Skjær rødbetene skivene i 2 eller 4
  3. Press hvitløken. 
  4. Ha alt oppe i en foodprosessor og kjør til alt er blitt en jevn blanding. Alternativt kan man bruke stavmikser. 
  5. Ha over i et glass eller annen beholder og la stå i kjøleskapet. Denne vil holde lenge, da melkesyrebakteriene vil fortsette å fermentere hummusen. 
  6. Bruk på wraps, sandwich eller lignende! 

Fermentert rødbetsalat

De fermenterte rødbetene kan også brukes i en rødbetsalat, som er deilig å ha på brødskiva, i en wraps eller sammen med fiskekaker og pitabrød. Rødbetsalaten består av majones, rømme/yoghurt, sennep, rødbeter og krydder. 

Du trenger: 

  • 1 egg
  • 1 dl olje (jeg bruker ofte oliven eller raps, men mange synes dette gir for mye smak, så om man heller ønsker en smakløs majones kan bruke soya eller solsikkeolje. 
  • 1 teskje sennep
  • 1 dl fast yoghurt eller rømme
  • 200 gram fermenterte rødbeter

Fremgangsmåte

  1. Lag majones. Dette gjør du ved å tilsette 1 egg i en beholder. Kjør egget med en stavmikser til en fin blanding. Tilsett deretter olje svært sakte. Her er det bedre å helle litt for sakte enn litt for fort. Blandingen skal bli lysere og lysere jo mer du rører. Etterhvert vil blandingen bli til majones. 
  2. Tilsett 1 ts sennep til majonesen. 
  3. Bland majones med yoghurten. 
  4. Skjær rødbetene i små terninger
  5. Tilsett rødbetene til majones/yoghurtblandingen 
  6. Smak til med salt og pepper

Den fermenterte rødbetsalaten er god på brødskiva, men kan også spises som siderett til f.eks fiskekaker. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s