Bytt til bygg

For de fleste av oss er hvit ris et fast inventar i kjøkkenskapet. Hvit ris har blitt til en klassisk på det norske middagsbordet, selv om den som oftest har blitt transportert fra andre siden av verden. Lang transport er heller ikke det eneste problematiske med risproduksjon, store mengder sprøytemidler og dårlig kår for risbøndene er også problematiske sider ved risproduksjon. Da er det så fint å vite at vi her i Norge kan produsere vår egen “ris” på en måte som er bra for mennesker og miljø – nemlig bygget.

Bygg er en den kornsorten det dyrkes mest av i dag, men mesteparten går til dyrefór. Bygg er også den kornsorten som oftest brukes til øl, der blir bygget maltet, tørket og brent. Å malte kornet betyr at man lar det begynne å spire, det første man gjør er å bløtlegge kornet, deretter legges det til tørking, for å stoppe spiringen varmes kornet opp. Det er gjennom denne siste prosessen at man gir malten ulik karakter. Malt til mørkere øl har tørket lengre på svak varme, mens malt til lyst øl som oftest er varmet hurtig opp.

Selv om bygg er den mest brukte kornsorten til ølproduksjon er overraskende lite malt man får kjøpt til ølproduksjon hjemme. Jeg er litt usikker på hvor stor andel av norskprodusert øl som bruker norsk malt, men jeg tror denne andelen er ganske lav. Andelen mennesker som spiser byggryn som middagstilbehør er også relativt lav. Trolig er flere i ferd med å oppdage denne fantastiske norske råvaren. Og jeg håper jeg kan inspirere flere til å gjøre det samme!

Byggryn er enkelt å tilberede, selv om de har litt lengre koketid enn hvit ris. Bruker man tørre byggryn som ikke er bløtlagt er koketiden rundt 40 minutter. Om man derimot bløtlegger de, over natten eller på morgenen før man drar hjemme i fra, så er koketiden omtrent den samme for ris. Utenom dette brukes byggryn akkurat på samme måte som hvit ris. Som tilbehør til chili con carne, tikka masala eller som byggotto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s